Sportmassage na triathlon, zin of onzin?

Een Ironman triathlon is een van de grootste langeafstand evenementen ter wereld: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen.
Jaarlijks worden er ongeveer 40 Ironmans georganiseerd met gemiddeld 2000 deelnemers.
Het is een zware wedstrijd die veel energie vergt van de deelnemers en daardoor veel fysieke en metabole stress oplevert.
Als gevolg hiervan hebben Ironman atleten vaak last van o.a. uitdroging, hyponatremia, botbreuken, onderkoeling, schaafwonden, koorts, hypoglykemie, diarree en overgeven.
Echter als de wedstrijd voorbij is willen deelnemers maar 1 ding weten: helpt een massage nu wel of niet tegen pijn en vermoeidheid en dan met name in de benen.

De bestaande onderzoeken over het effect van massage bij het verhelpen van pijn en vermoeidheid na beweging leveren het bewijs alleen indirect. De meeste clinical trails zijn uitgevoerd in een lab situatie waarbij men uitging van korte intensieve workouts en de massage tussen 2 workouts in werd gegeven. Dit in tegenstelling tot de langere (12 uur en meer) tijd die nodig is om een Ironman te volbrengen.

Recentelijk is er echter een onderzoek uitgevoerd na Ironman Brazilië.

In dit onderzoek werden 74 triatleten blind randomised verdeeld over de interventie- of de controle groep. De controle groep mocht hierbij 7 minuten zitten terwijl de interventie groep een (gestandaardiseerde) maar korte massage kreeg van 7 minuten op de quadriceps (bovenbeen)

AlgoMed Computerized Pressure Algometer

Zowel voor als na werd pijn en ervaren vermoeidheid gemeten met de VAS schaal. Drukpijn werd gemeten met een algometer op 3 punten op de quadriceps.

Voor meelezende sportmasseurs (en voor degenen die het thuis uit willen proberen, zie het filmpje):

Het massageprotocol was:

  • 1 min oppervlakkige effleurage, met beide handen, van distaal naar proximaal met lichte druk
  • 2 min diepe effleurage. gelijk aan hierboven maar met meer druk
  • 2 min petrissage
  • 1 min tapotements met gecupte handen
  • en 1 min oppervlakkige effleurage om het af te ronden.

De experimentele groep had een significante verbetering op gebied van op het gebied van pijn VAS score verbeterd met gemiddeld 7 mm (95% CI 1 to 13). en ervaren vermoeidheid VAS score verbeterd gemiddeld 15 mm (95% CI 9 to 21).
Er werd geen significant verschil gevonden in drukpijn tussen beide groepen.
De onderzoekers gaven in de comments van de studie aan dat de positieve effecten van massage op pijn en vermoeidheid waarschijnlijk verbeteren door het verlengen van de massage.

Uiteraard zijn vermoeide triatleten alleen geïnteresseerd in het resultaat.

Dus heb jij dus je volgende massage al geboekt?

Bron: [download id=”54″]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× Hoe kan ik je helpen?